Közlemény: Egyéves a gyalázatos földtörvény

nagy_husszein_20140418A Fidesz a földtörvénnyel aljasul becsapta legodaadóbb szavazóit, a falvak népét. Azt ígérte, hogy a helybéli földtulajdonosok közössége által választott földbizottságok dönthetik majd el, ki vehet a település területén termőföldet. Cinikus módon azonban azóta sem alkotta meg azt a kormányrendeletet, ami alapján ezek a földbizottságok megalakulhattak volna.

A kormány a földtulajdonosokat megfosztotta attól, hogy földjüket szabadon el-, vagy bérbe adhassák, a gazdákat pedig attól, hogy beleszóljanak, ki vehet a településükön földet. A Fidesz az állami földek bérletével folytatott sötét üzelmek után a magántulajdonban lévő földek tulajdona és használata fölötti rendelkezést is magához vonta.

Az eltelt egy évben csaknem teljesen leállt a földforgalom, a föld ára országosan tíz százalékkal csökkent. Az esztelen birtokkorláttal megkezdődött a még meglévő és sok tízezer embernek munkát, és az állatállomány háromnegyedét adó gazdaságok tönkretétele. A föld már nem a falvakban élők megélhetését, hanem a fideszes kiskirályok uniós támogatásait biztosítja.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány bukása után meg kell semmisíteni a földeket elértéktelenítő, a gazdákat ellehetetlenítő földtörvényt. A DK szerint a gazdák szervezeteivel egyeztetve kell létrehozni egy olyan új földtörvényt, amely a mezőgazdaság versenyképességének helyreállítását és a falvakban élők megélhetését szolgálja.

 

Nagy-Huszein Tibor
Alelnök
Demokratikus Koalíció